A JAPÁNOK ŐSI STRESSZLEVEZETŐ MÓDSZERE: SINRIN-JOKU, AZAZ ERDŐFÜRDŐZÉS

Csökkenti a stresszt, a szorongást, a depressziót, a vérnyomást, a kortizol nevű stresszhormon szintjét, a pulzusszámot, és erősíti az immunrendszert. Hogy mi? Hát a sinrin-joku, vagyis az erdőfürdőzés! 

Mi az a sinrin-joku erdőfürdőzés?

Erdőfürdő, azaz japánul sinrin-joku a neve annak a stresszűző, relaxációs programnak a távol-keleti szigetországban, amelynek során a túrázók úgymond "megmerítkeznek" a fák által kibocsátott esszenciális illóolajok, a fitoncidok párájában.

A japán kormány a '80-as években alkotta meg a shinrin-yoku kifejezést, mondván, ha hosszas sétát tesz az ember az erdőben, olyan, mintha megmártózna benne. Egyes szakértők szerint ez a program 30 éven belül olyan népszerű lehet, mint manapság a jóga.

A sinrin-joku, vagyis az erdőfürdőzés, az erdőben tett séta fantasztikusan pozitívan hat a szervezetünkre, a természet közelsége ellazít és energiával tölt fel bennünket. Japánban 44 bejegyzett sinrin-joku erdő létezik, ám bármilyen erdő szuper hatással van. Minél több a fa és minél öregebbek, valamint minél kevésbé szennyezett az erdő, annál jobb, de bármilyen megteszi. Hozzád milyen erdő van közel? Szoktál benne sétálni? Milyen érzés?

Egy kellemes erdőfürdőzés elűzi a stresszt

Kutatási eredmények is igazolják, hogy ha egy ráérős séta közben minden érzékszervünkkel ráhangolódunk a minket körülölelő természetre, és a fák illóolajai felszívódnak szervezetünkben, az jó hatással van immunrendszerünkre, közérzetünkre, stressz-és energiaszintünkre.

Japánban gyakran végeznek orvosi kutatásokat azt illetően, hogy milyen hatást gyakorol az emberi immunrendszer működésére a növények fitoncid képessége. A vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy

A fitoncidok megnövelik a szervezet immunválaszát a vírusok és a daganatos megbetegedések ellen. Tehát a természetben tett séta növeli az olyan sejtek számát, amelyek az immunrendszer részeként a rákos sejtek legyőzésért felelősek. Ez a megemelkedett ellenálló képesség egynapos erdei séta során egy hétig, háromnapos kirándulás után pedig akár egy hónapig is megmarad.

Egyik kutatás során a Chiba Egyetem 300 diákot vizsgált meg egy városban és egy erdőben tett séta után. Kirándulás után az alanyoknak alacsonyabb volt a stresszhormon- és a vércukorszintjük, illetve a pulzusszámuk, mint mikor a városban sétáltak.

Szóval amikor úgy érzed, hogy nem a legjobban mennek a dolgok, valami zavar, gyötör, vagy túl sok a téged körülvevő inger, túl sok az elfoglaltság, a határidő, akkor irány a legközelebbi erdő, mert az majd helyrehoz! Miközben a természet körülölel, nem kínoz a modern világ kihívása. Az erdőkben van valamiféle őserő, igazi energiaközpontok.

Feladat: Sétálj az erdőben!

Amikor a fák között sétálsz, mélyeket lélegezve szívd tele a tüdőd a friss levegővel és vedd észre, hogy mennyire megnyugtató tud lenni. Sétálj lassan, rácsodálkozva a téged körülvevő környezetre, érezd az erdő tiszta illatát, a reccsenő faágakat a lábad alatt, a lombokat suhogtató szellő ritmusát és hagyd, hogy eltöltsön a megnyugtató, mindfulness pillanat. Csak te vagy és az erdő. Ha elég bátor vagy (sokaknak bátorság kell, hogy legyőzze a helyzet furcsaságát), akkor sétálj oda egy fához és öleld át vagy legalább telepedj le a tövébe és támaszd a hátadat a törzsének. Tudod miért? Mert ez a csodás ökoszisztéma állítólag elszívja a negatív energiákat és pozitívakkal tölt fel. Még ha nem is hiszel benne, akkor is próbáld ki. Győzzön a kíváncsiságod! Vajon mit érzel közben? Tudatosítsd!

Különleges pillanat lesz, és a sétából hazaérve úgy érzed majd, mintha kicseréltek volna. Az erdőfürdő segít visszatalálni önmagunkhoz és egyensúlyba kerülni a körülöttünk lévő világgal.


Forrás: https://365letszikra.hu/japan-stressz-sinrin-joku-erdofurdozes/